Seminare Biotechnologie

Das Seminar findet Mittwochs um 12:00 Uhr im WS und um 10:30 Uhr im SS statt. Bis auf weiteres findet das Seminar online via MS Teams statt.

Suchen Sie sich ein Thema aus (Eigenrecherche oder aktuelle Seminarthemen) und kontaktieren Sie den entsprechenden Betreuer, um die Betreuung und einen potentiellen Seminartermin abzustimmen (siehe Seminarkalender; max. drei Vorträge pro Termin).

Danach bitte die Themenwahl und den freien Wunschtermin direkt unter demian.dietrich(at)uni-saarland.de mitteilen.

Planen Sie bitte rechtzeitig. Das Seminar findet nur im laufenden Semester statt.

Jedes Thema kann nur 1 mal vergeben werden.

Das dritte Seminar der Biotechnologen kann/soll der Vorbereitung der Masterarbeit dienen. Es geht dabei klar um eine intensive Vorbereitung durch Literaturstudium und soll keine erarbeiteten Ergebnisse enthalten.

Jeder Vortrag soll 20 min dauern. Danach folgen 10 min Diskussion und Kritik durch Studenten, Kollegen und Betreuer.

Für den Erhalt der entsprechenden Credit Points ist die Anwesenheit verpflichtend.

1. und 2. Seminarvortrag: Der Vortrag inklusive einer detaillierten Liste der verwendeten Literatur, sowie eine zusammenfassende Ausarbeitung (max. 3 Seiten) müssen dem Betreuer und Herrn Dietrich als pdf-Datei am Tag des Vortrags zugesendet werden. Die Ausarbeitung und der Vortrag werden anschließend im Seminarkalender hochgeladen.

Masterseminar: Die Anwesenheit des Betreuers der Masterarbeit ist verpflichtend. Im Fall des Masterseminars muss keine zusammenfassende Ausarbeitung abgegeben werden.

 

Liste der aktuellen Seminarthemen

Themen AK Philippar

Betreuer

Referent

A2. Biofuel in green micro algae M.Sc. Janick Peter

Themen AK Luzhetskyy

Betreuer

Referent

Themen AK Wittmann

Betreuer

Referent

D1. Degradation and assimilation of aromatic compounds by Corynebacterium glutamicum: another potential for applications for this bacterium? Shen et al. (2012). Appl Microbiol Biotechnol, 95, 77-89.

Dr.-Ing. Michael Kohlstedt

D2. Robust, small-scale cultivation platform for
Streptomyces coelicolor doi:10.1186/1475-2859-11-9

M.Sc. Lars Gläser

D3. Metabolic engineering of natural product biosynthesis in actinobacteria http://dx.doi.org/10.1016/j.copbio.2016.03.008

M.Sc. Martin Kuhl

D4. Crispr/Cas9 coupled recombineering for metabolic engineering of corynebacterium glutamicum. 10.1016/j.ymben.2017.06.010

M.Sc. Christina Rohles

D5. Development of an Improved System for the Generation of Knockout Mutants of Amycolatopsis sp. Strain ATCC 39116. 10.1128/AEM.02660-16

M.Sc. Nadja Barton

D6. Recovery of microalgal biomass and metabolites: process options and economics  https://doi.org/10.1016/S0734-9750(02)00050-2

M.Sc. Dennis Schulze
D7. Improved fermentative production of the compatible solute ectoine by Corynebacterium glutamicum from glucose and alternative carbon sources M.Sc. Lukas Jungmann
D8. Saccharomyces cerevisiae goes through distinct metabolic phases during its replicative lifespan Dr.-Ing. Michael Kohlstedt
D9. Yeast 2.0—connecting the dots in the construction of the world's first functional synthetic eukaryotic genome Dr.-Ing. Michael Kohlstedt
D10. Metabolic engineering of microbial cell factories for production of nutraceuticals Dr.-Ing. Michael Kohlstedt
D11. Quantitative RNA-seq Analysis Unveils Osmotic and Thermal Adaptation Mechanisms Relevant for Ectoine Production in Chromohalobacter salexigens M.Sc. Lukas Jungmann
D12. Corynebacterium glutamicum mechanosensitive channels: towards unpuzzling “glutamate efflux” for amino acid production M.Sc. Lukas Jungmann
D13. Function of L-Pipecolic Acid as Compatible Solute in Corynebacterium glutamicum as Basis for Its Production Under Hyperosmolar Conditions M.Sc. Sarah Pauli
D14. Functional expression of L-lysine α-oxidase from Scomber japonicus in Escherichia coli for one-pot synthesis of L-pipecolic acid from DL-lysine M.Sc. Sarah Pauli
D15. Rational engineering of Streptomyces albus J1074 for the overexpression of secondary metabolite gene clusters M.Sc. Julian Stegmüller
D16. The Key to Acetate: Metabolic Fluxes of Acetic Acid Bacteria under Cocoa Pulp Fermentation-Simulating Conditions M.Sc. Muzi Tangyu
D17. Substrates and oxygen dependent citric acid production by Yarrowia lipolytica: insights through transcriptome and fluxome analyses M.Sc. Sofija Jovanovic
D18. Synthetic biology tools for engineering Yarrowia lipolytica M.Sc. Sofija Jovanovic
D19. Development of a novel, robust and cost-efficient process for valorizing dairy waste exemplified by ethanol production M.Sc. Christina Rohles
D20. Regulating malonyl-CoA metabolism via synthetic antisense RNAs for enhanced biosynthesis of natural products. M.Sc. Selma Beganovic
D21. Butanol fermentation of the brown seaweed Laminaria digitata by Clostridium beijerinckii DSM-6422 M.Sc. Sarah-Lisa Hoffmann
D22. Multi-omics analysis unravels a segregated metabolic flux network that tunes co-utilization of sugar and aromatic carbons in Pseudomonas putida Dr. Judith Becker
D23. Identification of the two-component guaiacol demethylase system from Rhodococcus rhodochrous and expression in Pseudomonas putida EM42 for guaiacol assimilation Dr. Judith Becker
D24. Simultaneous Improvements of Pseudomonas Cell Growth and Polyhydroxyalkanoate Production from a Lignin Derivative for Lignin-Consolidated Bioprocessing Dr. Judith Becker
D25. A preliminary study on L-lysine fermentation from lignocellulose feedstock and techno-economic evaluation Dr. Judith Becker
D26. Biotechnological applications of extremophiles, extremozymes and extremolytes Dr. Judith Becker

Zahra Adeli

D27. Complete biosynthesis of cannabinoids and their unnatural analogues in yeast Dr.-Ing. Michael Kohlstedt Aghiad Bali
D28. Metabolite concentrations, fluxes and free energies imply efficient enzyme usage Dr.-Ing. Michael Kohlstedt